panik

Паник атака

Паника от какво? Атака към кого? Мисля, че отговора на тези два фундаментални въпроса, съдържат и ключа към решаването на алгоритъма на собствените ни, любящи страхове.


Това ще е една различна статия, в която няма да прочетеш за подходящи лекарства или как да се бориш и воюваш с паник атаките си.
Един различен поглед от всичко изписано до сега, ще ти даде възможността да прозреш собствената си сила и уникалност.
Представи си гъста гора, красива, но мрачна. Сама по себе си уникална, някак магична и много чувствена. Представи си, че вървиш през нея, през дебрите и и вдишваш аромата на стволовете на дърветата, на падналите листа, вдишваш наситения въздух на автентичната природа. Някак с лекота се носиш, в красотата на случващото се. Вдишваш, издишваш, вървиш по пътя си, вдишваш, издишваш, сам си.
Сам си, самота, изгубен, няма никой, няма път, страх… Дърветата започват да те притискат с дънерите си, с короните си, смачкват те, смазват те на земята. Листата се проточват в гърлото ти, не можеш да преглътнеш, задушаваш се. Сърцето ти ще избухне, прескача буйно, страх…Изпотяваш се, прималява ти. Сам си, няма никой, всичко около теб е тъмно, черно, гъсто – умираш. Започваш борба за живот, за глътка въздух, за оцеляване. Искаш да пребориш гората, дърветата, короните, да изплюеш листата, да избягаш. Искаш това състояние да изчезне да се махне, не можеш да живееш с това, няма как да продължиш така, искаш да се откопчиш от силната и стабилна хватка на страха. Страх, паника, страх, ужас, умиране, паника… Всичко това препуска в съзнанието и сърцето ти, като вихър от стъпкваща и поробваща енергия и същност.

А сега си представи, че тази, всъщност уникална гора, толкова величествена, си самия ти. Тази чувствена гора, някак магична и автентична е твоята същност. Дърветата са твоите страхове, базисни вярвания и травми. Листата са твоята недоизказаност и гняв. Не се бори, не бягай, ти си този страх, това е част от теб. Нямаш какво да бориш, това си ти.

Осъзнай как самата паник атака лекува. Тя ти говори. Говори за теб, казва ти толкова много неща за важността на автентичната ти душа. Докато я бориш, докато се опитваш да се съпротивляваш и във всичкия този шум от съпротиви – ти просто няма как да я чуеш. Отдай и се, отпусни се в нея, потъни в дълбините на осъзнаването и. Опитай се да чуеш какво точно има да ти сподели. Точно това е ключа към сигурността. Не се опитвай да контролираш паник атаката, не я потискай, защото тя носи в себе си отговорите на твоята тревожност. Отпусни се в нея и осъзнавай. Толкова много си чел до сега, най-вероятно хиляди статии, публикации и вече не веднъж си разбрал – паник атаката не убива! Не само, че не убива, тя, съвършената, тя – това си ти! Тя е лечението ти на базисните ти страхове и ужаси, ти си лечението, ти си хапчето! Това е гениалността на случващото се – проявлението на това състояние, като част от тебе е самия цяр. Когато веднъж прозреш това, ще разбереш, че това е същинската възхита от живота. Създай в този миг едно дълбоко доверие със себе си. Остани и разгледай. Дай си време. Разгледай и осъзнавай страховете си, но вече без да контролираш. Остани колкото искаш в страха, толкова дълго, че да се смириш и да му се довериш. В него, вътре в страха, без да го бориш. Ето, точно тук става магията и трансформацията. Това си ти, твоята най – голяма сила. Ето, толкова много си силен!
Обичай се така силен. Опознай се през тази сила. На какво си способен. Какъв е потенциала ти. Защото, когато се смириш и приемеш страха си, ти го преобразуваш. Преобразуваш себе си и същността си. От какво се страхуваш? Какъв е страха ти? Паника от какво? Добре дошъл в житейския университет. Разбери и осъзнай, че си тук да учиш, а не да страдаш.
„ Страхът е добре дошъл, защото зарежда мотивацията ти, дава ти устрем и сила, трансформира се до вдъхновение и свободна воля. Интелектът ти става мощен, визията висока, проникновена, цялостна и ясна. Някои наричат такъв процес вътрешна алхимия. Изразено на съвременен език, промяна в когнитивните ти ( мисловни ) процеси, води до афективни ( емоционални ) промени, които пък директно преобразуват телесната ендокринна и неврална биохимия.“ Орлин Баев
Няма как да бъде пресъздадено по по-добър начин и толкова синтезирано. За това – трансформирай ужаса, позволи си да изгрееш като слънце над гъстата гора, което с нежните си мъдри лъчи да огрее всяко едно дръвче. Слънчице, което да осветли, всяко тъмно кътче, листенце, тревичка. Бъди свободен да растеж през страха, бъди свободен да развиваш интелекта и потенциала си от възможности. Трансформирай мисловните си процеси, така, че да са ти подкрепа в усъвършенстването ти като любяща и пълноценна личност.


Атака към кого?

Осъзнаваш, че процеса е в теб и трансформацията на когнитивно ниво, спира борбата и атаката към теб самия. От тук нататък живот даваш на автентичността на душата си. Със същата сила, само, че в друга посока – към могъщото величие на негово величие – осъзнатото живеене.
Преобразуваш паник атаката в премъдра автентичност.
В този момент се отпускаш и доверяваш на нежните прегръдки на дърветата. Те те галят с майчина топлина и възхита. Листата излизат от гърлото ти, под формата на омайна животворна песен. Гората – това си ти, такава каквато я виждаш. Гора с всичката и приказност и магия. Понякога ще има ветрец, който ще разлюлява короните на дърветата, но ти вече ще знаеш как да се довериш на тази помощ. Защото вятърът с неговата мощ, за теб ще събаря плодовете от короните, а ти просто с лекота ще ги събираш от меката и топла постелка с пъстри листа. С плодовете ще храниш не тялото си, а прекрасната си душа.

Паник атака ( ПА ) = Премъдра автентичност ( ПА )

Напишете коментар